I u 2020. godini promovišemo zdrave stilove života…

Upravo su zdravi životni stilovi i kultura dijaloga ujedinili učenike iz 16 banjalučkih srednjih škola. Dom omladine bio je popunjen do posljednjeg mjesta u ponedeljak 9. marta 2020. godine. Preko 100 mladih sa svojim profesorima, pedagozima, psiholozima i socijalnim radnicima prisustvovali su interaktivnom predavanju i radionici kreiranim po ,,Programu Y” koji je bio glavna metodološka osnova za realizaciju projekta pod nazivom ,,Kulturom dijaloga do zdravih životnih navika”.

Osim predavanja i radionice iz oblasti zdravih životnih stilova, učenici su imali priliku učiti i o osnovama debate, kao i oprobati se kao afirmacijska ili negacijska ekipa debatujući na teme iz ,,Priručnika Y”. Nakon što su učenici edukovani u prethodna tri ciklusa edukacije, sljedeća faza projekta jeste snimanje i TV emitovanje debatnih emisija pod nazivom ,,čEtaonica”.

Projekat realizuje ,,Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Evropska unija, a podržava Razvojni program Ujedninjenih nacija. 

,,Program Y” kreiran je u okviru projekta ,,Young Men Initiative” i prilagođen je za obuku stručnjaka te svih osoba koje rade s mladima s ciljem kvalitetnije i uspješnije promocija rodne ravnopravnosti i zdravog načina života mladića i djevojaka propitivanjem, analiziranjem i dekonstruisanjem postojećih rodnih normi i stereotipa, a 2017. godine priručnik je dobio evropsku ,,GENE” nagradu za inicijative koje promovišu pozitivne promjene (jedan od 10 njaboljih priručnika za neformalno obrazovanje u Evropi).

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

 

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

Banjalučke srednje škole promovišu zdrave stilove života!