Pokrenuli smo prve online debate sa učenicima banjalučkih srednjih škola.

Poštujući sve mjere i preporuke nadležnih službi za zaštitu zdravlja i izbjegavanje zaraze izazvane   pandemijom virusa COVID 19 (Korona virus), prilagodili smo svoje aktivnosti uslovima i razvili novi koncept debatnih takmičanja na temu zdravih životnih stilova.

Da je ova inicijativa odlično prihvaćena među mladima, potvrdilli su i učesnici debata koji su pokazali veliko interesovanje za učešće. Teze koje su im bile postavljene kao zadatak podrazumijevaju zdrave životne stilove, ali i zahtjevaju dodatna istraživanja i argumentaciju. Debata omogućava mladima da na artikulisan i demokratski način izraze svoje stavove, njeguju kulturu dijaloga i nenasilnu komunikaciju, kao i da dosegnu rješenja za identifikovana pitanja i probleme mladih, dok debatovanje na teme iz oblasti zdravih životnih stilova utiče na podizanje svijesti kod mladih o važnostima promjena: štetnih i destruktivnih navika koji doprinose osnovnim faktorima zdravstvenih rizika (duvan i opojna sredstva, alkohol, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost), te rigidnih i retrogradnih stavova po pitanju rodne ravnopravnosti.

Učenici su prethodnih par mjeseci prošli obuke iz osnova debate u okviru u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Evropska unija, a podržava Razvojni program Ujedninjenih nacija pod nazivom ,,Kulutrom dijaloga do zdravih životih navika”. Glavna metodološka osnova za realizaciju pomenutog projekta i svih aktivnosti bio je ,,Program Y”. Upravo zbog dobro osmišljenih programa edukacije učenika, oni su se u debatnim takmičenjima odlično snašli na strani afirmacije, ali i negacije.

Kako su se debatanti snašli i odbranili teze, pogledajte na sljedećim linkovima:

  1. Prva debata https://www.facebook.com/perpetuummobilebl/videos/221087952480238/ Teza: ,,Državno zdravstvo je bolje od privatnog”
  2. Druga debata https://www.facebook.com/perpetuummobilebl/videos/644092723108285/ Teza: ”Emocionalna rastrojenost muškarca dovodi do njegove negativne percepcije u društvu”
  1. Treća debata https://www.facebook.com/perpetuummobilebl/videos/2797553500372131/ Teza: ,,Mediji su odgovorni za poremećaj u ishrani mladih”.
  1. Četvrta debata https://www.facebook.com/perpetuummobilebl/videos/313956262919393/ Teza: ,,Svi bi ljudi trebali biti vegetarijanci”
  1. Peta debata https://www.facebook.com/perpetuummobilebl/videos/3057265614361489/ Teza: ,,Nasilje se češće dešava u siromašnim krajevima”

Razvijanje Programa Y koji je korišten u implementaciji ovih aktivnosti realizovano je u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

 

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #SvicarskauBiH #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation

 

 

 

 

Emitovane prve online debate o zdravim životnim stilovima