Jednodnevna edukacija na temu „Kako spriječiti i suzbiti rodno uslovljeno nasilje?“ održana je petak 02.11.2018. u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Mramor gdje udruženje „Zemlja djece u BiH“ u okviru projekta „Be a Man, Respect Women“ provodi program rada sa mladim muškarcima i budućim očevima i okuplja nekoliko desetina mladih muškaraca i budućih očeva.

Ovaj program podrazumijeva edukaciju za mlade muškarce vezano za donošenje porodičnih odluka, planiranje kućnog budžeta, efektivno korištenje raspoloživih resursa, uz dodanu „skrivenu“ agendu koja uključuje kontrolu bijesa, prevenciju rodno-zasnovanog nasilja, mirno rješavanje konflikta.

Trening je organizovan u cilju poboljšanja životnih vještina mladića okupljenih u neformalnu grupu MZ „Mramor“, prevenciji nasilja, ali i prepoznavanju asertivne komunikacije i načina prepoznavanja svojih osjećaja, potreba i granica u odnosu na druge ljude.

Aleksandar Slijepčević i Vanja Jošić, ispred Instituta „Perpetuum mobile“, govorili su sa mladima o sprječavanju i suzbijanju rodno uslovljenog nasilja sa konkretnim osvrtom na pojam roda, maskuliniteta i nasilja.

Na osnovu stavova koji su mladići iznijeli o percepciji balkanskog muškarca, naredna sesija pod nazivom „Muška čast: Živa budala ili mrtav heroj“ se nadovezala  u pravcu diskusije o uticaju toksičnog maskuliniteta na živote mladih muškaraca u kontekstu muške časti koja je specifična na našim prostorima.

U posljednjoj sesiji, učesnici su kroz analizu studije slučaja koji se odnose na različite situacije iz života imali priliku da konkretno identifikuju karakteristike zdravog odnosa i diskutuju o uticaju komunikacije i uzajamnom poštovanju.

Sesije i sama struktura treninga je kreirana n osnovu „Programa Y – Mladi“ – Inovativni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka.

Kako spriječiti i suzbiti rodno uslovljeno nasilje?
Tagged on: