Uz podršku Evropske unije od 29 – 31. jula, u Sarajevu u okviru projekta “YOUth For EU” / “Mladi za EU”, održan je drugi modul 15. generacije Akademije za političke lidere/ke u BiH.

I na ovom modulu smo okupili mlade iz političkih stanaka u Bosni i Hercegovini i  iz organizacija civilnog društva, koji su nastavili diskusiju o temama u vezi sa prioritetima iz mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te obavezama BiH na tom putu, započetu na prvom modulu.

Kroz tri dana trajanja modula učesnici su imali priliku da im se obrate: Krassimir Nikolov, šef Sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja (Delegacija EU u BiH) – „Proširenje EU kao normativni i geopolitički proces“, Peter Tabak, Savjetnik za ekonomiju u EUSR, Srđan Cvijetić, Direkcijaza Evropske integracije (DEI), dr Slaven Kovačević, Savjetnik za Vanjsku politiku Kabinet Željka Komšića člana Predsjedništva BiH, Haris Imamović, Savjetnik u Kabinetu Šefika Džaferovića člana Predsjedništva BiH idr sci. Nedžma  Džananović, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Teme o kojima su diskutovali obuhvatile su geopolitičke procese, socio-ekonomske reforme, regionalnu saradnju i evropsku perspektivu, kao i mogućnost korištenja programa EU u zemljama Zapadnog Balkana.

Takođe su imali priliku da posjete Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH.

Planiran je još jedan modul krajem sljedećeg mjeseca a nakon trećeg modula program će rezultirati izradom dokumenta pod nazivom “Okvirni prijedlozi I mišljenja mladih BiH o EU Integracijama” koji će reflektovati stavove i mišljenja mladih političkih lidera/ki i lidera/ki iz NVO.

Akademija traje u kontinuitetu od 2007. godine kao program političke edukacije mladih.

Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Mladi Akademci nastavili diskusiju o putu u EU