Preko 30 mladih iz Trebinja, učesnici projekta “Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente” posjetili su u ponedjeljak (01.07.2019.) Narodnu skupštinu Republike Srpske u Banjaluci. 

Prije razgovora sa narodnim poslanicima, predstavnici Službe Narodne skupštine Republike Srpske predstavili su srednjoškolcima organizaciju, strukturu i funkcionisanje parlamenta sa posebnim osvrtom na plenarno zasjedanje i procedure usvajanja zakona i ostalih akata.

Poslanik Davor Šešić i poslanica Ranka Perić Romić upoznali su mlade sa radom skupštinskih odbora u kojima su angažovani, posebno Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i Odbora za pitanja djece, mladih i sporta. Gospodin Šešić je naglasio da Odbor za pitanja djece, mladih i sporta još uvijek nije popunjen sa dva spoljna člana, budući da Omladinski savjet Republike Srpske nije dostavio njihova imena, što je propuštena šansa da se čuje glas mladih u skupštinskom radnom tijelu.

Srednjoškolci su, ovom prilikom pokrenuli pitanja zašto i dalje uče iz knjiga starih po 20 godina, zašto nemaju više prakse, kako će se zaustaviti odlazak mladih, zašto nema posla za najbolje.

Poslanica Perić Romić je istakla problem društva koje ne poznaje pojedina zanimanja, kao što je primjer sa sociolozima, zbog čega studenti koji studiraju ove studijske programe nemaju gdje da odu na praksu. Takođe je rekla da se trenutno provodi prekvalifikacija oko 1000 mladih koji su završiti školu a nemaju posao u IT sektor sa izgledima da će prije dobiti zaposlenje na tržištu rada.

Institut „Perpetuum mobile“ realizuje projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Mladi iz Trebinja u posjeti Narodnoj skupštini RS
Tagged on: