Razmjene u okviru projekta “Pursuit continues” (srp. I dalje tragamo) su nastavljene i ovog vikenda. Nakon posjeta, druženja i istraživanja znamenitosti u Bihaću i Prijedoru, na red je došao Višegrad.

Ova omladinska razmjena je održana u periodu od 29. 5 – 30. 5. 2021. godine, a okupila je devet učesnika iz tri grada. Gradovi iz kojih učesnici dolaze su: Višegrad, Stolac i Travnik.

Potraga je nastavljena uz “Scavenger hunt” priručnik u kojem se nalazi jedinstvena grupa aktivnosti i interaktivni način otkrivanja i upoznavanja novih mjesta.  Lokacije koje su učesnici obišli, upoznali kao i snimili video materijale o njima su:

  1. Most Mehmed paše Sokolovića
  2. Hamam Mehmed paše Sokolovića
  3. Pavlovina
  4. Crkva rođenja presvete Bogorodice
  5. Željeznička stanica
  6. Lotikin hotel
  7. Višegradska sinagoga
  8. Careva džamija
  9. Spomen učionica Ive Andrića
  10. Kuća Ive Andrića

Sav video materijal će se moći pogledati na stranici https://upoznajbih.ba/sr

Nakon posjete Višegradu, planirana je posjeta u još tri grada u Bosni i Hercegovini, a to su: Stolac – sljedeći vikend, kao i Mostar i Trebinje u narednom periodu.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Mladi u posjeti Višegradu