Institut “Perpetuum mobile” u ovom istraživanju ispituje stavove mladih prema upotrebi droga te pokušava da ustanovi obim i prisutnost njene upotrebe među mladima u Bosni i Hercegovini. Ukupno je ispitano 1394 ispitanika od čega 716 djevojaka i 678 mladića. Prosječan uzrast ispitanika je bio 16 godina. Ispitanici su bili iz više opština i gradova: Banja Luka, Gradiška, Mostar, Srbac, Velika Kladuša, Tuzla.

To podrazumjeva ispitivanje u kojoj mjeri mladi koriste drogu, koje vrste koriste, koliko često, u kojim okolnostima se to najčešće dešava, koji su najvažniji motivi upotrebe droga, gdje je kupuju i gdje se najčešće konzumira itd. Ispitano je i u kojoj mjeri su ove pojave determinisane određenim socio-demografskim karakteristikama kao što su pol, uzrast, finansijski status porodice, stručna spema roditelja.

Projekat “Podsticanje zdravih stilova života među mladima u BiH” sprovodi se na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od 01.04.2018 do 31.03.2019. godine sa ciljem ispitivanja znanja i iskustava mladih po pitanju psihoaktivnih supstanci. Između ostalog, projekat serealizuje sa težnjom ostvarivanja funkcionalne saradnju između mladih i nastavnika na polju prevencije korištenja psihoaktivnih supstanci, doprinosa razvoju održivosti programa prevencije u školama u BiH, te promovciji modela prevencije u školama u drugim opštinama.

Projekat “Podsticanje zdravih stilova života među mladima u BiH” je realizovan uz pomoć partnera Instituta za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”, i to: UG C.E.Z.A.R. Srbac, UG DOM, Velika Kladuša, JU OŠ Ivo Andrić, Banja Luka, Srednjoškolski centar “Gemit Apeiron”, JU Srednja stručna i tehnička škola, Gradiška, Snaga mladih, Mostar.

Publikaciju u cjelosti možete preuzeti na linku.

Objavljeno istraživanje – Upotreba psihoaktivnih supstanci među mladima u BiH
Tagged on: