U Privrednoj komori Republike Srpske u srijedu (18.4.) upriličen je okrugli sto pod nazivom „Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade“. Učešće su uzeli predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, privredni subjekti i nastavnici osnovnih škola iz banjalučke regije.

Nakon evaluacionog dijela na kome su nastavnici govorili o primjeni metodologije koju su usvojili u svome radu sa učenicima i problemima sa kojima su se susretali, otpočet je okrugli sto koji je moderirala istaknuta ekspertica u oblasti darovitosti djece i mladih i zvanična psihologica „Mensa International“ doc. dr Milica Drobac Pavićević.

Prisutnima su predstavljeni dosad ostvareni koraci u projektu, kao i uspješan primjer Istraživačke stanice „Petnica“ iz Srbije, nakon čega je otpočet dijalog o konkretnim koracima koji svi od prisutnih mogu preduzeti kako bi dali svoj doprinos ovom pitanju.

“Veoma je bitno upoznati sve sa radom “Petnice” i saradnjom koju smo ostvarili sa njima, jer to je odličan primjer rada sa izvrsnim mladim ljudima kome Republika Srpska treba da teži.” rekao je direktor Instituta Perpetuum mobile Ilija Trninić.

Planiran je rad na inicijativi za unapređivanje pravnog okvira za primjenu metodologije i procedura za rano prepoznavanje izvrsnosti. Realizacijom ovog projekta doprinosi se boljoj saradnji obrazovnih institucija sa privrednim i poslovnim subjektima koji imaju potrebu za angažmanom darovite omladine po završetku njihovog obrazovanja, ali i eventualnoj podršci darovitima tokom njihovog školovanja.

 

„Poslodavci su veoma zainteresovani za ovaj pristup i način rada. Neki od njih sa nastavnicima praktičnih predmeta traže talentovanu djecu kojima pružaju priliku da uče i da kasnije ostvare zaposlenje u njihovim firmama.“ istakao je Pero Đorđić, direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS.

Uz pomoć Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske radimo na sistematski organizovanom pristupu kreiranja metodologije i modaliteta edukacije nastavnog osoblja u prepoznavanju darovite djece i omladine u višim razredima osnovnih škola kroz projekat „Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade“. U projekat su uključene osnovne škole u Banjalučkoj regiji (Banjaluka, Laktaši, Čelinac, Kotor Varoš, Prijedor, Gradiška i Prnjavor), a do sada smo edukovali i osposobili 14 nastavnika iz osnovnih škola za rano prepoznavanje i identifikaciju izvrsnih u različitim oblastima.

Projekat je u skladu i doprinosi realizaciji Omladinske politike Republike Srpske 2016.- 2020. u oblasti „Izvrsnost“, a današnji okrugli sto je realizovan uz podršku Privredne komore Republike Srpske.

Više fotografija možete pronaći u našem Facebook albumu.

 

Održan okrugli sto “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade”
Tagged on: