Mladi iz Jajca, Sarajeva, Mrkonjić Grada, Travnika i Prnjavora imali su priliku da dođu u grad na Vrbasu i  aktivno učestvuju na obuci u okviru projekta „U potrazi za znamenitostima BiH“.

Učešće su uzeli po deset učesnika iz svakog od pomenutih gradova (podijeljenih u 2 grupe sa svim mjerama prevencije) željnih upoznavanja različitih kultura i znamenitosti u BiH.

 

 

 


Ti mladi ljudi izabrani su da kroz zanimljive i edukativne radionice koje podstiču na izgradnju mira i tolerancije, te miran suživot na sudaru kultura uče i promovišu sva bogatstva BiH. Posebnu pažnju posvetili smo obukama o kreiranju kreativnih i profesionalnih fotografija i videa.

Obuka je prilagođena metodologiji ,,Scavenger hunt” kroz koju će svi učesnici uz pomoć kreiranog priručnika po istoimenom nazivu aktivno uzeti učešće u projektnim aktivnostima.

,,Scavenger hunt” je jedinstvena grupa aktivnosti i interaktivni način otkrivanja i upoznavanja novih mjesta. Aktivnost obuhvata potragu za istorijskim znamenitostima, fascinantne istorijske činjenica, legende i priče.

Pored toga, ovakvo iskustvo mladima koji će učestvovati u našem lovu na znamenitosti će pružiti priliku da razviju sposobnost orijentacije u prostoru, čitanje karata ili korištenje GPS-a, planiranje vremena, organizaciju rada u timu i na kraju omogućiti im da razviju vještine prezentacije.

Sve aktivnosti koje realizujemo unaprjeđuju znanja i razumijevanje mladih iz BiH o različitosti kulturnog i istorijskog nasljeđa BiH kao i o međusobnoj toleranciji i poštovanju mladih.

 

“Projekat ,,In pursuit of Bosnia’s riches” realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

#USAID #USAIDINBiH #IOMBiH @USAID Bosnia and Herzegovina @IOM Bosnia and Herzegovina

 

Održana obuka po metodologiji „Scavenger hunt“ u Banjaluci!