Okončan je prvi ciklus razmjena srednjoškolaca projekta “Moj grad budućnosti”. U razmjenama su učestvovali mladi iz 4 lokalne zajednice: Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Tuzle, Zvornika i Trebinja.

Učenici iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja proveli su 3 dana (11.04.-13.04.) kod svojih domaćina u Trebinju gdje su sa svojim domaćinima imali priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom i kulturom grada Trebinja. U subotu je za sve učesnike/ce organizovana volonterska aktivnost uređenja zelenih površina kao dio globalne kampanje #TrashTag. I učesnici iz Tuzle su na 3 dana ugostili svoje prijatelje iz Zvornika kojima su priredili zajednički obilazak grada i druženje.

Svi učesnici/ce su bili smješteni po principu „home stay“ – tj. porodice učesnika/ica iz Tuzle i Trebinja su na 4 dana u svoje domove primili učenike/ice iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Zvornika.

S obzirom da u Federaciji BiH postoji više i od 30 škola koje rade po principu „dvije škole pod jednim krovom“, od kojih su takve i Srednja škola „Uskoplje“ i Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“, a stav nekih od učenika je da je taj program loš i segregirajući. Srednjoškolci su u posjeti kolegama iz Trebinja imali priliku i da vide kako svi učenici, uprkos različitostima, pohađaju zajedno nastavu po planu i programu koji je prilagođen svima.

U ova četiri dana, mladi i njihove porodice su upoznali drugačije vrijednosti koje su zastupljene u različitim dijelovima naše države, i uprkos različitim etničkim, vjerskim i geografskim pozadinama su stekli prijateljstva koja će trajati vječno.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Više fotografija pogledajte u našem Facebook albumu.

 

Okončan prvi ciklus razmjena – “Moj grad budućnosti”
Tagged on: