Promocijom 11. generacije polaznika akademije za političke lidere/ke u BiH u Banjoj Luci 25. januara i svečanom dodjelom diploma okončana je još jedna generacija Akademije za političke lidere/ke u BiH. Ovu generaciju Akademije otpočelo je 20 mladih političara iz 11 političkih stranaka iz 11 gradova Bosne i Hercegovine koji su se od septembra 2018. godine družili i svoje znanje unapređivali u okviru četiri modula Akademije.Uspješno je održan četvrti modul Akademije za političke lidere/ke u BiH u Banjoj Luci od 24. do 27. januara 2019. Na Akademiji je aktivno učešće uzelo 15 mladih političara/ki, polaznika Akademije, a pridržilo im se i 8 studenata/ica Univerziteta u Banjoj Luci.

Prvo predavanje održano u četvrtak (24.12.2018.) vodio je Predrag Jović, zamjenik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je pristunima predstavio rad ovog Ministarstva, ali i u diskusiji sa prisutnima razgovarao o problemima sa kojima se susreće naša država u oblasti ljudskih prava i položaja izbjeglica.

Predavanja drugog dana (25.12.2018) otvorio je njegova ekselencija Igor Davidović, koji je sa prisutnima kroz praktičnu vježbu predstavio razne vještine pregovaranja. O ulozi koju institucija Ombudsmana za ljudska prava ima u BiH govorio je prof. dr Ljubinko Mitrović – ombudsman za ljudska prava. O pravima manjina govorila je Vladana Savić, predstavnica Sarajevskog otvorenog centra, a u diskusiji sa akademcima osvrnuli su se i na prava LGBT+ zajednice u BiH.

Na temu „Religija u BiH“ akademci su razgovarali sa predstavnicima vjerskih zajednica pri njihovoj posjeti Ferhat-pašinoj džamiji, katedrali sv. Bonaventure i hramu Hrista spasitelja u Banjoj Luci u subotu (26.01.2019.)

Završno predavanje 11. Generacije održao je najmlađi zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Odbora za pitanja mladih, djece i sporta NSRS Draško Stanivuković koji je predstavio na koji način se Parlament brine za mlade, ali i važnosti koju angažman mladih ima za razvoj politike BiH.

„PERPETUUM MOBILE – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka provodi program „Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji, u kontinuitetu, traje od 2007. godine i ima za cilj da osposobi mlade lidere/ke političkih partija i da podrži novu generaciju političara/ki koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini. Realizaciju projekta „Novi inovativni politički lideri za novu političku fazu BiH“ omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Okončana 11. generacija Akademije za političke lidere/ke u BiH
Tagged on: