U sklopu projekta Peer Leeders International, naša organizacija je u periodu 19-26.3. ugostila 8 mladih iz njemačke organizacije „Sozialistsche Jugend – Die Falken“ iz Braunšvajga. Pri ovoj posjeti, mladi su imali priliku da se upoznaju sa radom nevladinih organizacija u našoj zemlji i istorijom našeg prostora.

Prvi dan smo započeli prezentacijom naše organizacije i Budi muško kluba kako bismo učesnike bolje upoznali sa našom strukturom i aktivnostima, ali i bolje upoznali njih.

Nakon toga, naredni dani su im bili ispunjeni diskusijama i radionicama u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci gdje su se sastali sa njihovim predstavnicima Savjeta učenika i profesorima. Srednjoškolci su im predstavili kako izgleda naš obrazovni sistem, te je to bila polazna osnova za diskusiju u kojima su zajedno pronašli mane i prednosti našeg, ali i njihovog obrazovanja.

Studenti istorije banjalučkog Univerziteta su im upriličili turistički obilazak u sklopu kog su posjetili i Univerzitet gdje su govorili na temu omladinskih pokreta i uključivanja mladih u mijenjanje perspektive ka boljoj budućnosti za sve.

Posebnu čast smo imali da sa njima posjetimo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, gdje nas je ugostila i ministarka Jasmina Davidović, koja je tom prilikom izjavila:

„Drago mi je da vidim da su mladi zainteresovani da upoznaju različite kulture i razmjenjuju iskustva, jer je to pravi put za prevazilaženje predrasuda i izgradnju mostova prijateljstva.“ Uz pomoć mreže M.O.C.A.R.T., NVO „Helsinški parlament građana“, Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka, NVO „Most“,  ovoj grupi mladih smo predstavili djelovanje nevladinog sektora na prostoru Republike Srpske, probleme sa kojima se oni susreću, ali i sa ostvarenim rezultatima.

Nakon Banja Luke, uputili smo se u Sarajevo gdje su nas dočekali predstavnici NVO „Asocijacije XY“, Fondacije SHL, Instituta za omladinski razvoj „KULT“.

Kako su i Bosna i Hercegovina i Njemačka zemlje obje multikulturalne sredine, ali sa vlastitom komplikovanom prošlošću, cilj nam je da zajedno učimo iz prošlih iskustava te da savladamo predrasude kako bismo proširili naše shvatanje različitosti s nadom da ćemo zajedno izgraditi bolju budućnost.

Posjeta je realizovana uz pomoć M.O.C.A.R.T. mreže, NVO „Helsinški parlamet građana“, Omladinskog komunikativnog centra, NVO „Most“, NVO „Asocijacija XY“, Fondacija SHL,  Institut za omladinski razvoj KULT i Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škole iz Banjaluke.

Više fotografija pogledajte u našem Facebook albumu.

Peer Leaders International