Četvrti i finalni T.A.L.K.S. događaj koji su priredili polaznici 11. Generacije za političke lidere/ke u BiH, održan je u nedjelju (27.01.2019.) u Domu omladine u Banjoj Luci. Pet akademaca/kinja i jedan student, za prisutne su govorili o temama koje se tiču turizma u BiH, ljudskim pravima, nezaposlenosti i omladinskom aktivizmu.

U okviru projekta “Akademija za političke lidere/ke u BiH”, koju realizuje „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka, a koji je podržan od Američke ambasade u Sarajevu, organizujemo event pod nazivom “T.A.L.K.S.”.

T.A.L.K.S. – platforma slobode govora mladih lidera/ki u BiH -nastala je na metodologiji modernih motivaciono-informativnih konferencija i uključuje mlade lidere iz različitih krajeva BiH koji se u svojim inspirativnim govorima bave ključnim aktuelnim pitanjima. Govori se kasnije prikazuju i distribuiraju putem kanala društvenih mreža.

“Turizam kao najpotcjenjenija grana privrede u Bosni i Hercegovini” bila je tema govora Severina Lončara, a značajan osvrt napravio je i na neiskorišćenost prirodnih potencijala naše zemlje.

Polaznik Akademije, Ante Vujnović govorio je na temu “EU fondovi kao kotač razvoja malih sredina u Bosni i Hercegovini – kako ih na najbolji način iskoristiti i primjeri dobre prakse.”

U svom drugom T.A.L.K.S. govoru, Maira Brkić govorila je o inovacijama u obrazovnom sistemu gdje je predstavila svrhu i cilj provedenog istraživanja u ovoj oblasti i primjenjene metode rada.

Filip Jovanović, polaznik Akademije za političke lidere/ke u BiH govorio je o nezaposlenosti i odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine.

Student koji je bio polaznik prvog i četvrtog modula Akademije, Aleksandar Branković prisutnima je predstavio koja je važnost omladinskog aktivizma za razbijanje predsrasuda i razvijanje vlastitih znanja i vještina, ali i dotakao se ličnog iskustva o učešću na Akademiji.

Posljednji govor održala je Ljiljana Oroz koja je govorila o nezaposlenosti mladih u BiH, ali iz svoje perspektive kao nezaposlene mlade djevojke.

Pogledajte četvrti T.A.L.K.S. događaj održan u Banjoj Luci
Tagged on: