Treći T.A.L.K.S. događaj koji su priredili polaznici 11. Generacije za političke lidere/ke u BiH, održan je u petak (18.01.2019.) u OKC Abrašević u Mostaru. Četvero akademaca/kinja za prisutne je govorilo o temama koje se tiču EU integracija, ljudskim pravima i omladinskom aktivizmu. 

U okviru projekta “Akademija za političke lidere/ke u BiH”, koju realizuje „Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka, a koji je podržan od Američke ambasade u Sarajevu, organizujemo event pod nazivom “T.A.L.K.S.”.

T.A.L.K.S. – platforma slobode govora mladih lidera/ki u BiH -nastala je na metodologiji modernih motivaciono-informativnih konferencija i uključuje mlade lidere iz različitih krajeva BiH koji se u svojim inspirativnim govorima bave ključnim aktuelnim pitanjima. Govori se kasnije prikazuju i distribuiraju putem kanala društvenih mreža.

Rijad Bostandžija govorio je o ljudskim pravima u kontekstu prijeratnih dešavanja u Jugoslaviji i korišćenje kulturnog relativizma za kršenje istog. Da li je garant ljudskih prava jedna od glavnih stavki mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i koji je efekat intervencionizma proizveo u prošlosti pogledajte u njegovom govoru.

Ljudska prava kao garant ravnopravnog i solidarnog društva u svijetu i u BiH – na kojim načelima i propisima se temelje ljudska prava bila je tema izlaganja akademkinje Amre Alić. Poruku koju je poslala je da je društveni angažman i zalaganje za pozitivne promjene ključni su za zaštitu ljudskih prava i društenu solidarnost.

Sandra Janković, polaznica Akademije govorila je o evropskom putu Bosne i Hercegovine od Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje do Akcionog plana za provođenje Reformske agende. Koji je rezultat nepovjerenja bosansko hercegovačkih političkih elita i problematizovanja politike EU prema BiH pogledajte u Sandrinom govoru.

Pravnik i politolog, te omladinski aktivista kako u nevladinom tako i u političkom sektoru Asmir Šestan odgovara na pitanje „Kako možemo svi zajedno doprinjeti smanjenju nezaposlenosti ukoliko stvorimo zdrav ambijent razbijanjem svojih predrasuda?“

Pogledajte treći T.A.L.K.S. održan u Mostaru
Tagged on: