Nastavljamo sa razmjenom srednjoškolaca u sklopu projekta „Moja učionica je i tvoja učionica“. Srednjoškolci/ke iz Banjaluke su u Gornjem Vakufu/Uskoplju proveli 4 dana (12.-15.4.) gdje su kroz zajedničke aktivnosti, oni i porodice domaćina, imali priliku da upoznaju drugačije vrijednosti koje su zastupljene u drugim dijelovima naše države.

U toku razmjene, srednjoškolci/ke iz Banjaluke su proveli jedan školski dan u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ gdje su imali priliku prvi put da se susretnu sa principom „dvije škole pod jednim krovom“ kako funkcionišu i MSŠ „Gornji Vakuf“ i Srednja škola „Uskoplje“. Po ovom principu radi čak i preko 30 osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. U posljednje vrijeme,  javila se inicijativa da se ovaj način rada škola ukine jer se navodi da je on segregirajući i diskriminirajući po učenike.

U subotu su srednjoškolci realizovali i jednu volontersku aktivnost gdje su zajedno radili na uređenju školskog dvorišta MSŠ „Gornji Vakuf“. Zajedno su radili na farbanju postojećih saksija i klupa u dvorištu, ali i su i obogatili školski cvjetnjak novim sadnicama.

Sljedeći korak u ovom projektu će biti razmjena srednjoškolaca iz Mrkonjić Grada i Mostara, a nakon čega će se svi učesnici/ice zajedno družiti u kampu koji će biti organizovan u mjesecu junu u Neumu, gdje će biti prikazan i kratki film koji su učesnici/ice kreirali za vrijeme svojih razmjena.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Posjeta srednjoškolaca iz Banjaluke Gornjem Vakufu/Uskoplju