Uprkos blokade vlasti na državnom nivou, niti jedne održane sjednice Zastupničkog doma 11 mjeseci nakon konstituisanja Parlamentarne skupštine BiH, u klupe parlamentaraca sjelo je preko približno 240 srednjoškolaca iz 6 gradova Bosne i Hercegovine jer želja mladih da razgovaraju o problemima sa kojim se suočavaju ne staju ovdje.

Institut „Perpetuum mobile“ realizuje projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Nakon održanih šest posjeta Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH, srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva, Tuzle, Trebinja, Travnika/Novog Travnika, Bijeljine i Mostara su u tri dana napunili Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Diskusiji sa mladima prisustvovale su 2 zastupnice – gospođa Aida Baručija i gospođa Mirjana Lepić Marinković u utorak (01.10.) Od srednjoškolaca su imale priliku da čuju o tome sa kojim problemima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama, ali i koje su promjene koje bi oni htjeli vidjeti u svojim gradovima.

Uprkos neodazivu parlamentaraca u ponedjeljak 30.09. i srijedu 02.10. za mlade je pripremljen alternativni program gdje se simuliralo zasijedanje skupštine, ali i dala prilika da kroz grupni rad diskutuju o zajedničkim problemima i ponude vlastita rješenja za njih. Rezultati njihovog zajedničkog rada biće u narenom periodu uobličeni u inicijative koje će se uputiti entitetskim i državnom parlamentu.

 

Preko 200 srednjoškolaca sjelo u prazne klupe Državnog parlamenta
Tagged on: