Druga posjeta projekta “Connecting the Dots” održana je od ponedjeljka (22.07.) do srijede (24.07.), a Banjaluku je posjetilo preko 30 srednjoškolaca iz Travnika/Novog Travnika i Jajca. Ova tri dana, zajedno sa svojim vršnjacima iz Banjaluke su učili o različitosti kulturnog nasljeđa Banjaluke i univerzalnim vrijednostima koje su zastupljene u religijama ovih prostora.

Organizovanjem posjeta 4 ključne religijske zajednice: katoličke, islamske, pravoslavne i jevrejske mladi su kroz dijalog sa predstavnicima učili o bogatoj istoriji i mirnoj koegzistenciji na ovim prostorima.

Zajedno smo posjetili Ferhat-pašinu džamiju, poznatiju kao Ferhadiju, centralni objekat islamske zajednice u Banjaluci.  Razgovor o o bogatoj istoriji i mirnoj koegzistenciji na ovim prostorima nastavili smo u sabornom hramu „Hrista Spasitelja“ i Katedrali svetog Bonaventure, katedralnoj crkvi Banjalučke biskupije.

U srijedu, učesnike je u prostorijama Jevrejskog kulturnog centara „Arie Livne“ ugostio potpredsjednik Centra, gospodin Đorđe Mikeš. On im je predstavio kulturnu tradiciju jevrejskog naroda i njihov doprinos ekonomskom životu u Bosni i Hercegovini. Zajedno su posjetili Sinagogu „Ilona Vajs“ , jednu od 3 sinagoge u cijeloj BiH.

Učesnici su zajedno na okruglom stolu razgovarali i o predrasudama koje su zastupljene u našem društvu, a koje dodatno produbljuju jaz između pripadnika različitih nacionalnosti na našim prostorima.

„Nemojte da nas neko dijeli jer se molimo drugačije, pišemo drugim pismom i imamo drugačije običaje. To je posebnost cijele Bosne i Hercegovine i treba da smo srećni jer u našem okruženju imamo tako bogatu  kulturu.“ – poručio je jedan od učesnika u toku diskusije za vrijeme okruglog stola.

Preko 30 mladih iz Travnika/Novog Travnika i Jajca u Banjaluci – Connecting the Dots
Tagged on: