Perpetuum mobile Institut  je jedan od osnivača Koalicije  „Pod lupom“ – koalicije za slobodne i poštene izbore. Koalicija je osnovana u maju 2014. godine s ciljem provođenja građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine.

Koaliciju čini šest nevladinih organizacija iz cijele BiH:

Primarna aktivnost Koalicije je posmatranje izbora. Do sada smo posmatrali Opšte izbore 2014. godine, Lokalne izbore 2016. godine, prijevremene lokalne izbore u osam opština, prve izbore u novoformiranoj opštini Stanari i ponovljene izbore u opštini Stolac. Na svim navedenim izborima je bilo angažovano više od 5.500 posmatrača.

Pod lupomPored toga bavimo se istraživanjima i izradom međunarodnih komparativnih analiza. Praćenjem sjednica Centralne izborne komisije BiH, organizovanjem okruglih stolova i konferencija okupljajući predstavnike zakonodavnih institucija vlasti, izborne administracije, međunarodne i akademske zajednice, te medija i civilnog društva, Koalicija zagovara unapređenje izbornog procesa u svim njegovim segmentima. Pored navedenih aktivnosti, Koalicija u izbornoj godini vrši  i edukaciju mladih birača koji prvi put izlaze na izbore, a u cilju motivacije i ohrabrivanja da aktivno učestvuju u izbornom procesu. Aktivnosti Koalicije pomažu strani donatori koji su dugo vremena angažovani na unapređenju i demokratizaciji izbornog procesa u BiH. Trenutni donatori su Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).