Institut za razvoj mladih i zajednice, Perpetuum Mobile, Banja Luka, CARE partnerska organizacija, već godinama radimo na edukaciji mladih za unaprjeđenje njihovih kompetencija i znanja, ali i najvažnije – primjeni zdravog stila života. Upravo zdrave navike i stilove usvajamo sami, vremenom. Kao i  sve, zdrav životni stil zahtjeva balans između fizičke aktivnosti, ishrane, dovoljnog sna i odmora, kao i socijalne interakcije i pozitivne dimenzije mentalnog zdravlja. Trudimo se da u svakodnevnom radu sa mladima im damo informacije i savjete kako mogu  izgraditi stavove i vrijednosti prema zdravom životu. Nastojimo da našim naporima utičemo na odgovorno ponašanje mladih  koje se može ocijeniti zdravim životnim stilom.

Interaktivno radimo sa učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, ali i sa studentima, profesorima i stručnim osobljem. U realizaciji projektnih aktivnosti koristimo priručnik za rad sa mladima “Program Y” koji je razvijen u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative) ,,Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu” koji je podržan od strane Vlade Švicarske, Oak fondacije, Austrijske razvojne agencije i Care International Balkans. “Program Y” 2017. godine dobio je evropsku “GENE” nagradu za inicijative koje promovišu pozitivne promjene (jedan od 10 najboljih priručnika za neformalno obrazovanje u Evropi).

U posljednje 2, 5 godine godine preko 17 000 mladih iz banjalučke, tuzlanske, zeničko – dobojske regije i Brčkog je direktno učestvovalo u našim aktivnostima!

Ponosni smo na brojke koje ostvarujemo i na mlade koji su uzor svojim vršnjacimaš, jer živimo zdrave životne stilove svaki dan, a ne samo na Svjetski dan zdravlja!

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #AustrianDevelopmentAgency #OAKFoundation

Promovišemo zdrave životne stilove svaki dan (a ne samo 7. aprila na Svjetski dan zdravlja)