Prva razmjena u okviru projekta „Moja učionica je i tvoja učionica“ je juče završena, a u njoj su učestvovali srednjoškolci/ke iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, a domaćini su im bili njihove kolege/ice iz Banjaluke.

Učenici/ce su u Banjaluci proveli četiri dana (29.3.-1.4.) gdje su kroz zajedničke aktivnosti sa svojim domaćinima imali priliku da obiđu Banjaluku i provedu zajedno školski dan u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci. U subotu je za sve učesnike/ce organizovana volonterska aktivnost, gdje su imali priliku da rade na uređenju zajedničkog prostora Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole. Zajedno su oslikavali klupe koje će od danas moći koristiti učenici/ce ove škole.

Svi učesnici/ce su bili smješteni po principu „home stay“ – tj. porodice učesnika/ica iz Banjaluke su na 4 dana u svoje domove primili učenike/ice iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

S obzirom da u Federaciji BiH postoji više i od 30 škola koje rade po principu „dvije škole pod jednim krovom“, od kojih su takve i Srednja škola „Uskoplje“ i Mješovita srednja škola „Gornji Vakuf“, a stav nekih od učenika je da je taj program loš i segregirajući. Srednjoškolci su u posjeti kolegama iz Banjaluke imali priliku i da vide kako svi učenici, uprkos različitostima, pohađaju zajedno nastavu po planu i programu koji je prilagođen svima.

U ova četiri dana, mladi i njihove porodice su upoznali drugačije vrijednosti koje su zastupljene u različitim dijelovima naše države, i uprkos različitim etničkim, vjerskim i geografskim pozadinama su stekli prijateljstva koja će trajati vječno.

Sljedeći korak u ovom projektu će biti posjeda srednjoškolaca iz Banjaluke Gornjem Vakufu/Uskoplju. Nakon realizacije svih razmjena, svi učesnici/ice će se zajedno družiti u kampu koji će biti organizovan u mjesecu junu u Neumu, a gdje će biti prikazan i kratki film koji su učesnici/ice kreirali za vrijeme svojih razmjena.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Više fotografija pogledajte u našem Facebook albumu.

Razmjena učenika iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Banjaluke