Treća i finalna posjeta projekta “Connecting the Dots” održana je od petka (20.09.) do nedjelje (22.09.), a Banjaluku su posjetili srednjoškolci iz Velike Kladuše. Ova tri dana, zajedno sa svojim vršnjacima iz Banjaluke su učili o različitosti kulturnog nasljeđa Banjaluke i univerzalnim vrijednostima koje su zastupljene u religijama ovih prostora.

Organizovanjem posjeta 4 ključne religijske zajednice: katoličke, islamske, pravoslavne i jevrejske mladi su kroz dijalog sa predstavnicima učili o bogatoj istoriji i mirnoj koegzistenciji na ovim prostorima.

Zajedno smo posjetili ordinarijat “Marija zvijezda” u Trapistima gdje smo razgovarali sa redovnicima trapističkog katoličkog monaškog reda.  Razgovor o o bogatoj istoriji i mirnoj koegzistenciji na ovim prostorima nastavili smo u Ferhat-pašinoj džamiji, sabornom hramu „Hrista Spasitelja“ i Katedrali svetog Bonaventure, katedralnoj crkvi Banjalučke biskupije.

U nedjelju, učesnike je u prostorijama Jevrejskog kulturnog centara „Arie Livne“ ugostio potpredsjednik Centra, gospodin Đorđe Mikeš. On im je predstavio kulturnu tradiciju jevrejskog naroda i njihov doprinos ekonomskom životu u Bosni i Hercegovini. Zajedno su posjetili Sinagogu „Ilona Vajs“ , jednu od 3 sinagoge u cijeloj BiH.

Učesnici su zajedno na okruglom stolu razgovarali i o predrasudama koje su zastupljene u našem društvu, a koje dodatno produbljuju jaz između pripadnika različitih nacionalnosti na našim prostorima.

Srednjoškolci iz Velike Kladuše tri dana učili o kulturnim vrijednostima u Banjaluci
Tagged on: