Svjesni da mladim političarima u BiH nedostaju mogućnosti da im se čuju mišljenja, posebno u vezi sa pitanjima koja dijele većina građana u BiH, poput korupcije, zapošljavanja, ljudskih i građanskih prava i budućnosti EU integracija. Stariji politički lideri obično pomažu mladim članovima političkih stranaka na marginama procesa razmatranja i donošenja odluka, čime koče njihov razvoj i unutrašnji utjcaj dolazi do izražaja.

Kao posljedica toga, mladi političari često se pretvaraju u  „prvake“ određenih vođa i ideologija, nadmećući se za dokazivanje lojalnosti partiji, a ne po odgovornosti prema svojim biračima i građanima uopšte.

U svjetlu lokalnih izbora koji će se održati ove godine, veće prisustvo mladih političkih glasova u javnoj sferi, sposobnih da artikulišu poruke na odgovorniji način i spremni da budu odgovorni za poruke, postalo je imperativ, upravo zbog toga odlučili smo se za sljedeći poduhvat:

,,Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajedniceˮ odavno je prepoznat kao organizacija koja radi na unaprjeđenju građanske i političke participacije mladih. Kroz aktivnosti projekta ,,Local Election Academyˮ  mlade političare iz 12 lokalnih zajednica (Novi Grad, Kozarska Dubica, Laktaši, Gradiška, Mrkonjić Grad, Sanski Most, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Cazin, Ključ, Bihać, Banja Luka) edukovaćemo i pripremiti da zajedno sarađuju u cilju unapređenja svojih zajednica i društva u cjelini.

Organizacija ove Akademije omogućava dijalog i razmjenu različitih mišljenja između mladih članova političkih stranaka, istovremeno promovišući demokratske principe i vrijednosti.

Glavni cilj je senzibilisanje mladih političara prema pitanjima koja su od zajedničkog interesa za sve građane BiH – čak i kada su lokalno specifična – istovremeno poboljšavajući njihovo razumijevanje političke odgovornosti i motivišući ih da počnu djelovati.

Uskoro će biti objavljen i poziv za učesnike – mlade iz političkih partija iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, a do tada #stay tuned!

 

Projekat ,, Local Election Academyˮ  realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Stiže nam Local Election Academy!