Trening vršnjačkih edukatora u sklopu projekta „Podsticanje zdravih stilova života među mladima u Bosni i Hercegovini“ održan je u prostorijama našeg Instituta „Perpetuum mobile“ u periodu 01.-02.12. za 20 mladih iz Velike Kladuše, Srpca, Tuzle i Banja Luke. 

Obuku su vodili predstavnici našeg Instituta i prepoznati eksperti u oblasti zdravih životnih stilova kod mladih – Aleksandar Slijepčević, Vanja Jošić i Aleksa Matić. Oni su mladima nakon predstavljanja projekta „Promovisanje zdravih životnih stilova u BiH“ pristupili objašnjavanju korištenja vršnjačkog pristupa pri radu sa mladima i po čemu se peer to peer pristup razlikuje od „klasičnih raidionica“. Kroz praktične vježbe, mladi su imali priliku da rade na vlastitim vještinama komunikacije i neformalne edukacije.

Novim vršnjačkim edukatorima je i predstavljen Program Y. Vodič za edukatore u srednjim školama “Program Y – mladi” je alatka koja je razvijena kroz Inicijativu mladića od strane CARE International NW Balkans i njenih partnera iz država zapadnog Balkana sa fokusom na rodne nejednakosti, štetne zdravstvene prakse i nasilje u svakodnevnom životu mladića i djevojaka od 14 do 19 godina starosti u školi i zajednici.

Trening vršnjačkih edukatora održan je u sklopu projekta „Podsticanje zdravih stilova života među mladima u Bosni i Hercegovini“, podržanom od strane UNODC-a i RIPPO fonda.

Trening za vršnjačke edukatore – „Podsticanje zdravih stilova života među mladima u Bosni i Hercegovini“
Tagged on: