Najbolji uzori za mlade su oni sami – jedni drugima!

Zahvaljujući tome što je naš Institut prepoznat od strane zajednice, ali i institucija kao važan partner u edukaciji mladih i promociji zdravih životnih stilova ostvarili smo uspješnu saradnju sa banjalučkim srednjim školama. Učenici su uzeli aktivno učešće u našim aktivnostima i dosegli smo brojke koje prelaze 20 000 ljudi u Banjoj Luci i šire koji su edukovani i spremni da žive zdravim životnim stilovima.

Projekat “20 000 razloga da promovišemo zdrave stilove života u Banjoj Luci” implementiran je od strane

“Perpetuum mobile – Instituta za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka, a u saradnji sa banjalučkim srednjim školama.

Projekat je podržan od strane Grada Banja Luka kroz platformu “Banja Luka ljudskog lica”.

Glavni cilj jeste da projekat edukacijama i obukama direktno i indirektno uključi oko 20 000 ljudi, po čemu je i dobio naziv. Ove brojke su premašene!

Aktivnosti su podrazumijevale realizaciju edukativnih radionica koje su sprovodili učenici 16 banjalučkih srednjih škola u svojim školama, kao i promotivnu kampanju koji je rezultirao promotivnim videom. Teme o kojima su govorili sa svojim vršnjacima tiču se promocije nenasilja i podizanja svijesti o važnosti zdravih životnih stilova.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u videu https://www.youtube.com/watch?v=wb8yNclZB4U

Ponosni smo što su mladi sa oduševljenjem dali svoj doprinos, ali i spremni da postavimo još ambicioznije ciljeve i postignemo još bolje rezultate.

 

U realizaciji projektnih aktivnosti korišten je priručnik za rad sa mladima “Program Y” razvijen u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative) ,,Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu” koji je podržan od strane Vlade Švicarske, Oak fondacije, Austrijske razvojne agencije i Care International Balkans.

“Program Y” 2017. godine dobio je evropsku “GENE” nagradu za inicijative koje promovišu pozitivne promjene (jedan od 10 najboljih priručnika za neformalno obrazovanje u Evropi).

Više od 20 000 razloga da promovišemo zdrave stilove života