U proteklom periodu (mart – maj 2018.) realizovali smo četiri razmjene srednjoškolaca u okviru projekta „Moja učionica je i tvoja učionica“. U razmjeni je učestvovalo 55 srednjoškolaca iz četiri grada Bosne i Hercegovine: Banja Luka, Mrkonjić Grad, Gornji Vakuf/Uskoplje i Mostar.

Aktivnosti za vrijeme razmjena su uključivale provođenje školskih dana u gostujućoj školi gdje su učenici imali priliku da se susretnu sa novim okruženjem i novim planom i programom izvođenja nastave. Srednjoškolci iz Banjaluke su proveli jedan školski dan u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ gdje su se prvi put susreli sa principom „dvije škole pod jednim krovom“, kako funkcionišu i MSŠ „Gornji Vakuf“ i Srednja škola „Uskoplje“. Po ovom principu radi čak i preko 30 osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH. U posljednje vrijeme,  javila se inicijativa da se ovaj način rada škola ukine jer se navodi da je on segregirajući i diskriminirajući po učenike.

Jedan dan razmjene bio je rezervisan i za volonterske aktivnosti gdje su svi učesnici zajedno radili na uređenju školskog dvorišta svoje domaćinske škole.

„Ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo koje ćemo sigurno svi pamtiti do kraja života. Ako moram izdvojiti nešto što mi se najviše dopalo, to bi bilo naše druženje na vikendici u Gornjem Vakufu gdje smo uz muziku roštiljali. Toliko smijeha, zabave sa divnim ljudima, iako se znamo malo vremena, osjećali smo se kao da smo dugogodišnji prijatelji“ rekla je Dajana Vrhovac iz Banja Luke, jedna od učesnica razmjena.

Cilj projekta je povezati mlade iz različitih dijelova BiH te pružiti priliku njima i njihovim porodicama da upoznaju drugačije vrijednosti koje su zastupljene u područjima države, i uprkos različitim etničkim, vjerskim i geografskim pozadinama formirati prijateljstva koja će trajati vječno.

„Sljedeći korak u našem projektu je organizovanje kampa u Neumu za sve učesnike, gdje ćemo sa njima kroz edukacione i team-building radionice govoriti o kulturi nenasilja, ali i svakako se dobo zabavljati.“ izjavila je Bojana Trninić, koordinatorica projekta.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

Završene razmjene u sklopu projekta “Moja učionica je i tvoja učionica”