Nastavljena zajednička borba protiv govora mržnje, narativa podjela i zapaljive retorike u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta „Tackling divisive narratives in politics“, podržanom od strane Westminster fondacije za demokratiju, održan je drugi trening gdje smo pozvali istaknute političke aktere sa područja regije Mostar.

Na dvodnevnom treningu održanomu Tarčinu razgovarali smo etičkim standardima, etičkom kodeksu, kao i unutrašnjim mehanizmima reagovanja na govor mržnje i srodne narative unutar političkih stranaka.

(više…)

Mladi iz cijele BiH nastavili proces stvaranja sigurnijeg medijskog prostora

U periodu od 1. do 3. marta 2024. godine u Sarajevu održan je drugi modul u okviru projekta YML – Youth Media Literacy.

Cilj projekta je edukovati mlade ljude o medijskoj pismenosti i interaktivnim učešćem osnažiti ih u sticanju novi znanja i vještina iz pomenute oblasti. Okupili smo 25 mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine koji su imali priliku sticati nova i proširiti postojeća znanja, ali i aktivnim učešćem započeti proces zajedničkog rada.

(više…)

Nastavljena zajednička borba protiv govora mržnje, narativa podjela i zapaljive retorike u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta „Tackling divisive narratives in politics“, podržanom od strane Westminster fondacije za demokratiju, održan je drugi trening gdje smo pozvali istaknute političke aktere sa područja regije Banja Luka.

Na dvodnevnom treningu održanom na Kozari razgovarali smo etičkim standardima, etičkom kodeksu, kao i unutrašnjim mehanizmima reagovanja na govor mržnje i srodne narative unutar političkih stranaka.

(više…)

Održan drugi modul obuke za omladinske radnike/ce

Osnove projektnog ciklusa i Zagovaranje, teme su drugog modula obuke za omladinske radnike/ce koji je održan u sklopu projekta PROFOS – Profesionalizacija omladinskog sektora kreiranjem održivog kurikuluma. Drugi modul je održan u Banjoj Luci 23 – 26.2.2024.godine.


Predavač na ovom modulu, bio je mr Ilija Trninić koji je učesnike proveo kroz osnove projektnog ciklusa i sve njegove faze, uključujući učesnike aktivno od samog početka. Učesnici su imali priliku da pored teorijskih znanaj praktčno primijene usvojeno, razvijajući projektnu ideju, osnovni problem, ciljeve, aktivnosti i sve druge komponentne projekta.
U sklopu drugog modula, učesnici su posjetili Kuću ljudskih prava Banja Luka. Tanja Boromisa i Dejan Lučka u kojoj su učesnicima prezentovali nešto više o osnivanju i funkcionisanju Kuće ljudskih prava, procesu registrovanja organizacije civilnog društva, dokumentima koji su potrebni za osnivanje i uspješno funkcionisanje organizacije. Takođe započeli smo razgovor o digitalnim alatima koje mladi mogu koristiti u omladinskom sektoru, a što je uvod i u treći modul.


Drugi dio obuke, bio je posvećen zagovaranju, gdje su učesnici imali priliku da se teorijski upoznaju sa pojmom zagovaranja, pogledaju primjer uspješne zagovaračke kampanje, a potom kroz grupni rad osmisle svoje zagovaračke kampanje i poruke.

🔻Profesionalizacija omladinskog rada – investicija za budućnost!🔺