Nikolina Latinović dobitnica nagrade za najboljeg volontera Republike Srpske u 2023. godini

Međunarodni dan volontera obilježen je 05. decembra 2023. u Vladi Republike Srpske. U okviru događaja dodijeljene su različite nagrade iz oblasti volonterskog rada. Glavna republička nagrada za najboljeg volontera u 2023. godini, uručena je pet najboljih volontera iz Republike Srpske. Pored glavne nagrade, tu je i republička nagrada za najboljeg organizatora volonterskog rada, kao i diplome za poseban doprinos u ovoj oblasti. Jedna od dobitnica republičke nagade za najboljeg volontera u tekućoj godini je Nikolina Latinović, koja je član, aktivista i volonter kako i drugih organizacija sa područja regije Banja Luka tako i Perpetuum mobile instituta za razvoj mladih i zajednice, kao i Budi muško kluba.

Ponosni smo jer se trud i rad mladih koji promovišu i njeguju prave životne vrijednosti prepoznaju i na republičkom nivou. Nadamo se da će Nikolina nastaviti i u budućnosti da pomaže, a u isto vrijeme podstiče pojedince i zajednicu da rade za zajedničko dobro. Ova manifestacija svakako je znak da se stvaranje pravednijeg i odgovornijeg društva itekako prepoznaje, a Perpetuum mobile je ponosan na sve svoje članove koji svojim radom doprinose zajednici.

Dio tima Perpetuum mobile prisustvovao panel diskusiji pod nazivom ““Sve možeš ako vjeruješ da možeš”

“Perpetuum mobile – institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka, svake godine nastoji da obilježi 16 dana aktivizma različitim aktivnostima u Banjoj Luci, ali isto tako se trudimo se podržimo projekte i aktivnosti koje promovišu zdrave životne vrijednosti, sa ciljem stvaranja odgovornijeg i pravednijeg društva. Upravo zbog toga, podrška projekata poslovnih partnera i saradnika nam je uvijek prioritet.

U Domu omladine Banja Luka, održana je promocija knjige i panel diskusija pod nazivom “Sve možeš ako vjeruješ da možeš”, u organizaciji fondacije Udružene žene Banja Luka. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja u okviru kampanje “16 dana aktivizma”.

Knjiga „Sve možeš ako vjeruješ da možeš“ je autobiografsko djelo autorice, Suade Duraković. Durakovićeva kao žrtva nasilja 24 godine navodi: “Počela sam pisati knjigu, jer o tome nisam mogla pričati.” U knjizi detaljno opisuje svoju životnu borbu koju je vodila kao žrtva nasilja. 

Socijalna radnica iz fondacije Udružene žene Banja Luka, Dragana Miljković, ističe važnost prevencije i procjene bračnih ili vanbračnih zajednica od najranijeg djetinjstva. “Moramo pojačavati sankcije za izvršioce nasilja.”

Zora Javorac, žrtva nasilja 28 godina ističe da je mir sa samom sobom pronašla u Sigurnoj kući. Nakon 11 godina boravka u istoj, sve članove doživljava kao svoju porodicu. “Psihičko nasilje na mene je ostavilo više traga nego fizičko. Bez fondacije Udružene žene i Sigurne kuće bila bih slijepac. Za mene je ovo bio Hotel Hilton sa pet zvjezdica u tom trenutku.”

Socijalna radnica Dragana Miljković, pozvala je sve žene koje se osjećaju ugroženo, da se obrate na SOS telefon pozivom na broj 1246, gdje će savjetnici pružiti adekvatnu pomoć. 

Panel je završen diskusijom sa publikom, razmjenom ličnih iskustva, primjerima nasilja i svim strahovima kroz koje one kao pojedinci prolaze. “Pronađite snagu u sebi i potražite pomoć”, poručila je autorica knjige “Sve možeš ako vjeruješ da možeš”, za kraj panel diskusije.

Borba protiv govora mržnje i narativa podjela u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta „ Tackling divisive narratives in politics“, podržanom od strane Westminster fondacije za demokratiju, održan je treći trening za političke predstavnike regije Mostar.

Trening je održan 2. i 3. decembra u Tarčin Forest Resort & Spa Sarajevo, gdje smo razgovarali o predrasudama, stereotipima, društvenom izražaju te pojmovnom određenju govora mržnje i značaja reagovanja, takođe smo se posvetili zakonskom određenju i institucionalnom okviru govora mržnje.

(više…)

Uspješno održana panel diskusija i radionica o digitalnom nasilju na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci: Fokus na prevenciji i edukaciji

U okviru kampanje povodom „16 dana aktivizma“, a u saradnji sa Studentskom organizacijom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, danas 30. 11. 2023. godine održana je panel diskusija i radionica.

Današnji dan smo posvetili razgovoru i učenju o digitalnom nasilju. Događaj je organizovan na Fakultetu političkih nauka, a na događaju su prisustvovali studenti pomenutog fakulteta.

(više…)