Članovi tima Perpetuum mobile prisustvovali svečanoj Konferenciji otvaranja YEEP II projekta SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini

5.12.2023. članovi našeg tima, prisustvovali su svečanoj Konferenciji otvaranja YEEP II projekta SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom potpisan je i ugovor čime započinjemo drugi ciklus projekta i kvalitetne obuke osnaživanja i razvijanja vještina zapošljivosti mladih ljudi.


U prethodnom ciklusu projekta okupili smo ukupno 61 mladu osobu koji su uspješno prošli dva modula obuka. Modul osnovne životne vještine i modul vještine zapošljivosti, uz kontinuranu podršku mentora unaprijedili su socijalne kompetencije i vještine zapošljivosti mladih ljudi. Ponosni smo na činjenicu da je u toku implementacije projekta 19 osnaženih mladih osoba iz Banje Luke pronašlo je zaposlenje.


Zajedno sa partnerskim organizacijama u Brčkom i Tuzli doprinijeli smo da ukupno 162 mlade osobe pronađu zaposlenje. Mlade osobe prepoznaju važnost i benefite učešća u ovakvim projektnim aktivnosti koje doprinose njihovom ličnom razvoju.
Spremni smo za novi ciklus i radujemo se nastavku uspješne saradnje. Nadamo se da ćemo mentorskom podrškom mladim ljudima iz alternativne brige i mladim ljudima koji dolaze iz porodica ugroženim socijalnim prilikma, doprinijeti njihovom osnaživanju i razvoju socijalnih kompetencija i vještina zapošljivosti.

Nikolina Latinović dobitnica nagrade za najboljeg volontera Republike Srpske u 2023. godini

Međunarodni dan volontera obilježen je 05. decembra 2023. u Vladi Republike Srpske. U okviru događaja dodijeljene su različite nagrade iz oblasti volonterskog rada. Glavna republička nagrada za najboljeg volontera u 2023. godini, uručena je pet najboljih volontera iz Republike Srpske. Pored glavne nagrade, tu je i republička nagrada za najboljeg organizatora volonterskog rada, kao i diplome za poseban doprinos u ovoj oblasti. Jedna od dobitnica republičke nagade za najboljeg volontera u tekućoj godini je Nikolina Latinović, koja je član, aktivista i volonter kako i drugih organizacija sa područja regije Banja Luka tako i Perpetuum mobile instituta za razvoj mladih i zajednice, kao i Budi muško kluba.

Ponosni smo jer se trud i rad mladih koji promovišu i njeguju prave životne vrijednosti prepoznaju i na republičkom nivou. Nadamo se da će Nikolina nastaviti i u budućnosti da pomaže, a u isto vrijeme podstiče pojedince i zajednicu da rade za zajedničko dobro. Ova manifestacija svakako je znak da se stvaranje pravednijeg i odgovornijeg društva itekako prepoznaje, a Perpetuum mobile je ponosan na sve svoje članove koji svojim radom doprinose zajednici.

Dio tima Perpetuum mobile prisustvovao panel diskusiji pod nazivom ““Sve možeš ako vjeruješ da možeš”

“Perpetuum mobile – institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka, svake godine nastoji da obilježi 16 dana aktivizma različitim aktivnostima u Banjoj Luci, ali isto tako se trudimo se podržimo projekte i aktivnosti koje promovišu zdrave životne vrijednosti, sa ciljem stvaranja odgovornijeg i pravednijeg društva. Upravo zbog toga, podrška projekata poslovnih partnera i saradnika nam je uvijek prioritet.

U Domu omladine Banja Luka, održana je promocija knjige i panel diskusija pod nazivom “Sve možeš ako vjeruješ da možeš”, u organizaciji fondacije Udružene žene Banja Luka. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja u okviru kampanje “16 dana aktivizma”.

Knjiga „Sve možeš ako vjeruješ da možeš“ je autobiografsko djelo autorice, Suade Duraković. Durakovićeva kao žrtva nasilja 24 godine navodi: “Počela sam pisati knjigu, jer o tome nisam mogla pričati.” U knjizi detaljno opisuje svoju životnu borbu koju je vodila kao žrtva nasilja. 

Socijalna radnica iz fondacije Udružene žene Banja Luka, Dragana Miljković, ističe važnost prevencije i procjene bračnih ili vanbračnih zajednica od najranijeg djetinjstva. “Moramo pojačavati sankcije za izvršioce nasilja.”

Zora Javorac, žrtva nasilja 28 godina ističe da je mir sa samom sobom pronašla u Sigurnoj kući. Nakon 11 godina boravka u istoj, sve članove doživljava kao svoju porodicu. “Psihičko nasilje na mene je ostavilo više traga nego fizičko. Bez fondacije Udružene žene i Sigurne kuće bila bih slijepac. Za mene je ovo bio Hotel Hilton sa pet zvjezdica u tom trenutku.”

Socijalna radnica Dragana Miljković, pozvala je sve žene koje se osjećaju ugroženo, da se obrate na SOS telefon pozivom na broj 1246, gdje će savjetnici pružiti adekvatnu pomoć. 

Panel je završen diskusijom sa publikom, razmjenom ličnih iskustva, primjerima nasilja i svim strahovima kroz koje one kao pojedinci prolaze. “Pronađite snagu u sebi i potražite pomoć”, poručila je autorica knjige “Sve možeš ako vjeruješ da možeš”, za kraj panel diskusije.

Borba protiv govora mržnje i narativa podjela u Bosni i Hercegovini

U okviru projekta „ Tackling divisive narratives in politics“, podržanom od strane Westminster fondacije za demokratiju, održan je treći trening za političke predstavnike regije Mostar.

Trening je održan 2. i 3. decembra u Tarčin Forest Resort & Spa Sarajevo, gdje smo razgovarali o predrasudama, stereotipima, društvenom izražaju te pojmovnom određenju govora mržnje i značaja reagovanja, takođe smo se posvetili zakonskom određenju i institucionalnom okviru govora mržnje.

(više…)