DSC_0849Koalicija ”Pod lupom” od 2014. godine poznata je kao pokretačka snaga građanskog izbornog i demokratskog buđenja. Građanske grupe i pojedinci, te organizacije civilnog društva preuzimaju vrijednosti koje Koalicija zagovara. Vremenom  je ova inicijativa prerasla u snažan i organizovan građanski pokret u BiH.  Koaliciju čini šest nevladinih organizacija, među kojima je i Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice.

Juče, 1. avgusta. 2016. godine, u prostorijama  našeg instituta, održan je sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija iz Banja Luke. Pored uopštenih informacija o Koaliciji „Pod lupom“ kroz razgovor su predstavljene i uloge NVO sektora u ovom procesu.

Ono što je posebno važno pomenuti jeste da će se na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini kroz „lupu“ posmatrati predizborni, izborni i postizborni period. U predizbornom periodu koji je od velike važnosti, radiće se monitoring političkih kampanja, medija, kao i rada gradskih i opštinskih izbornih komisija. Važno je napomenuti i da će tokom predstojećeg izbornog procesa posmatrači imati poseban zadatak, “sms izvještavanje“,  što znači da će u realnom vremenu izvještavati o rezultatima te tako obezbijediti sumirane izborne rezultate među prvima.

Danka Božić, dugoročni poDSC_0852smatrač – koordinator za grad Banja Luku ispred Koalicije „Pod lupom“ ističe da je ove godine planirano učešće tri hiljade posmatrača koji će biti raspoređeni po izbornim mjestima, kao i četrdeset dva dugoročna posmatrača, koji su zaduženi da posmatraju predizborni, izborni i postizborni period.

Prisutni predstavnici nevladinih organizacija pokazali su interesovanje za saradnju,  imali su priliku  da izlože neke prijedloge i na kraju da dođu do zajedničkih zaključaka koji se uglavnom odnose na edukaciju mladih glasača i buđenje svijesti po pitanju izlaska na izbore, ali i uticaja na promjene tokom „neizbornih“ perioda.

Ako voliš gledati. Gledaj svoja posla! A možeš još uvijek i da se pridružiš i postaneš nestranački posmatrač izbora! Prijavi se na broj 080 05 05 05 ili pošalji mejl na adresu www.podlupom.org.

Koalicija „Pod lupom“…jer nam je stalo!

Koalicija „Pod lupom “ – Održan sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija
Tagged on: