U okviru projekta “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim vještinama na Balkanu i Inovativni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promocije zdravih životnih stilova”, u periodu od 24. do 26. februara organizovan je trening za vršnjačke edukatore za Program Y.  Trening je održan na Termama Ozren, a obuku je prošlo 25 mladih ljudi. Od toga 22 srednjoškolaca i 3 studenta.

Trening za vršnjačke edukatore

Učesnici su zajedno sa trenerom Nikolom Milićevićem prošli kroz razne teme iz ProgramaY, te radili na svojim vještinama kao budućih edukatora. Kroz metode učenja izvođenjem, te su svi učesnici imali priliku izvesti po jednu radionicu iz Priručnika Y.

Takođe, ovo je bila prilika i da se predstavi koncept Budi muško kluba, te mogućnost da se učesnici upoznaju sa prednostima koje imaju u okviru ovg kluba čiji se sastanci održavaju srijedom u 19h u Domu omladine u Banjoj Luci (Đure Daničića 1).

Kroz  intenzivnu obuku učesnici su imali priliku i iskusiti nove metode učenja, te diskutovati o veoma bitnim temama sa kojima se svakodnevno susreću, ali o kojima se rijetko govori. Učesnici su bili angažovani tokom čitavog treninga, dijelili su svoja razmišljanja i stavove.

Prema onome što smo čuli od učesnika, trening je prošao odlično, te su se vratili kućama sa novim znanjima, ali i novim prijateljstvima. Takođe, jedva čekaju da započnu svoj put kao vršnjački edukatori.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa III”, koji podržavaju Vlada Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

#YMI#CareInternational#CARE#ProgramY#SvicarskauBiH#AustrianDevelopmentAgency#OakFoundation

Nova generacija vršnjačkih edukatora