U prostorijama Područne privredne komore Doboj u srijedu (26.12.) upriličen je okrugli sto pod nazivom „Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade“. Učešće su uzeli predstavnici Privredne komore Republike Srpske, privredni subjekti i nastavnici osnovnih škola iz banjalučke regije koji su u pretodnom periodu radili sa darovitom djecom i omladinom u svojim školama.

Projekat “ Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade” je već realizovan u Banjoj Luci, a on podrazumijeva uključivanje osnovnih škola iz dobojske regije, a to su: Doboj, Derventa, Teslić, Petrovo, Brod i Modriča.

Nakon evaluacionog dijela na kome su nastavnici govorili o primjeni metodologije koju su usvojili u svome radu sa učenicima i problemima sa kojima su se susretali, otpočet je okrugli sto koji je moderirala istaknuta ekspertica u oblasti darovitosti djece i mladih prof. dr Ivana Zečević.

Planiran je rad na inicijativi za unapređivanje pravnog okvira za primjenu metodologije i procedura za rano prepoznavanje izvrsnosti. Realizacijom ovog projekta doprinosi se boljoj saradnji obrazovnih institucija sa privrednim i poslovnim subjektima koji imaju potrebu za angažmanom darovite omladine po završetku njihovog obrazovanja, ali i eventualnoj podršci darovitima tokom njihovog školovanja.

Uz pomoć Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske radimo na sistematski organizovanom pristupu kreiranja metodologije i modaliteta edukacije nastavnog osoblja u prepoznavanju darovite djece i omladine u višim razredima osnovnih škola kroz projekat „Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade“. U projekat su uključene osnovne škole u Banjalučkoj regiji (Banjaluka, Laktaši, Čelinac, Kotor Varoš, Prijedor, Gradiška i Prnjavor), a do sada smo edukovali i osposobili 14 nastavnika iz osnovnih škola za rano prepoznavanje i identifikaciju izvrsnih u različitim oblastima.

Projekat je u skladu i doprinosi realizaciji Omladinske politike Republike Srpske 2016.- 2020. u oblasti „Izvrsnost“, a današnji okrugli sto je realizovan uz podršku Privredne komore Republike Srpske.

Održan okrugli sto “Vrijeme je za nadarene, talentovane i izvrsne mlade” u Doboju
Tagged on: