U zastupničke klupe Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na jedan dan je sjelo preko 30 srednjoškolaca iz Mostara. U sklopu projekta „Iniciraj dijalog – Aktivni mladi za transparentne parlamente“ održana je 6 i posljednja posjeta entitetskom parlamentu u srijedu (30.07.2019.)

Da mladi žele kvalitetniji obrazovni sistem koji će bolje odgovoriti na današnje potrebe tržišta zaposlenja, poručili su delegatima/kinjama i zastupnicima/cama Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

O njihovim pitanjima i idejama za unapređenje položaja mladih u Bosni i Hercegovini su diskutovali sa zastupnicima/cama u Zastupničkom domu Lanom Prlić, Irfanom Čengićem i Nihadom Čolpom te delegatima/kinjama u Domu naroda Damirom Džombom i Alisom Hajdarević.

Zastupnica Lana Prlić izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku ugostiti srednjoškolce iz Mostara, ističući da je to odličan način da se mladi informišu o radu parlamenata i upoznaju s donositeljima odluka. ”Ovo je fantastičan način da se stvori nova politička kultura, da građani, posebno mladi, direktno pitaju parlamentarce o informacijama koje ih zanimaju te da se informiraju o pravima”, naglasila je.

Mladi su iskoristili priliku da sa parlametarcima/kinjama i delegatima/kinjama razgovaraju o problemu postojanja dva nastavna plana i programa na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i poteškoćama koji on stvara mladima u nastavku školovanja i profesionalnog usavršavanja.

Institut „Perpetuum mobile“ realizuje projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

 

Preko 30 mladih iz Mostara u Parlamentu FBiH
Tagged on: