U ponedjeljak, 16. maja 2022. godine u amfiteatru Doma omladine orgaizovana je prezentacija rezultata početnog istraživanja u srednjim školama u Banjoj Luci i još osam opština i gradova u Bosni i Hercegovini i novog edukativnog programa za promovisanje zdravijih životnih stilova, nenasilja i rodne ravnopravnosti u osnovnim školama pod nazivom: „Budućnost za mlade“.

Događaj je organizovan od strane Instituta Perpetuum mobile Banja Luka i CARE International Balkans. Samom događaju, prisustvovali su predstavnici 5 ministarstava u Vladi Republike Srpske, a to su Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice omladine i sporta, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo privrede i preduzetništva. Pored velikog broja ministarstava, događaju su prisustvovali i direktori, stručni saradnici i učenici osnovnih i srednjih škola, organizacije civilnog društva i članovi Budi Muško Kluba Banja Luka.

Na samom početku događaja, gostima su se obratili direktor Instituta Perpetuum mobile Ilija Trninić i CARE projektni menadžer prof. dr Saša Petković. U nastavku, rezultate istraživanja je prezentovao istraživač i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Srđan Dušanić. Po završetku prezentacije rezultata, predstavljen je priručnik „Program E“ – sveobuhvatni pristupi u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promocije zdravih životnih stilova kroz razvoj životnih vještina đaka u osnovnim školama. Priručnik su predstavili rezenzentkinja doc. dr Tatjana Marić i autor Feđa Mehmedović. Učesnici su imali priliku i da pogledaju kratkometražni dokumentarni film „Dragi ja: ovo je moja priča“, nakon čega je na red došla panel diskusija na temu „Primjeri najbolje prakse i efekti saradnje tri sektora na promovisanju zdravijih životnih stilova mladih i eliminisanju rodno zasnovanog i interpersonalnog nasilja“. Učesnici panela su bili Dragana Pavlović, socijalna radnica Ugostiteljsko-trgovinske-turističke škole u Banjoj Luci, Feđa Mehmedović, autor priručnika „Program E“, Nevena Vukomanović, vršnjačka edukatorica Budi Muško Kluba Banja Luka i Mihaela Golić, predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske. Po završetku događaja, diskusija je nastavljena u prostorijama Doma omladine gdje je upriličen simbolični koktel.

Aktivnost je realizovana u okviru Inicijativa mladića (Young Man Initiative) projekta Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu, finansiranog od strane Austrijske razvojne agencije, Švicarske agencije za razvoj i saradnju i OAK Fondacije, implementiran od strane CARE International Balkans u saradnji sa Institutom Perpetuum Mobile.

#YMI #CareInternational #CARE #ProgramY #AustrianDevelopmentAgency #OakFoundation #ŠvicarskauBiH #PerpetuumMobile

Prezentacija rezultata istraživanja o stavovima mladih o rodno zasnovanom i vršnjačkom nasilju i zdravim životnim stilovima