Dodjelom godišnje Mirovne nagrade „Goran Bubalo“, Mreža za izgradnju mira prepoznaje izuzetne napore pojedinaca i obrazovnih institucija koje teže obnovi mira, očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. 

“Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka tokom raspisanog Javnog poziva za nominaciju kandidata za dodjelu ove nagrade nominovao je Spasoja Kulagu.

S ponosom vas obavještavamo da je u Sarajevu, 21. septembra 2023 – Spasoje Kulaga, osnivač i predsjednik Udruženja za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravipožar”, dobitnik Mirovne nagrade “Goran Bubalo” za 2023. godinu.


Na 11. dodjeli ovih nagrada, upriličenoj na Međunarodni dan mira, 21. septembar, Kulaga je dobio priznanje za borbu protiv nasilja i nepravde, za suočavanje sa prošlošću, hrabrost, otpor i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.
Mirovna nagrada “Goran Bubalo” prepoznaje lokalne heroje i heroine koji žive i šire najviše ljudske vrijednosti, a Kulaga je svoj životni put posvetio upravo takvoj misiji, odabravši nimalo lak put udruživanja ratnih veterana koji su u proteklom ratu bili na suprotstavljenim stranama i predvodeći ih na putu mirovnog aktivizma i rada s mladima, ženama žrtvama rata i drugim veteranima.

Spasoje Kulaga je mirovni aktivista godine u Bosni i Hercegovini