Mišljenja mladih će da vrijede 2

Drugi modul Akademije  “EUS4BIH” održan je u Tuzli u periodu od 15. do 18. decembra 2022. godine. Akademiju su organizovali Mreža M.O.C.A.R.T. Republike Srpske i Perpetuumova Akademija za političke lidere/ke u BiH.

Tema Akademije  je prikupljanje stavova i mišljenja u vezi sa 14 ključnih prioriteta. Na ovom modulu okupili smo 23 učesnika/cu koji su predstavnici studenata, a njih 13 su predstavnici podmladaka 8 političkih partija. Svi oni dolaze iz 11 gradova i opština tuzlanske regije i šire.

Učesnici su imali priliku slušati predavanje 10 predavača/eksperata koji su bili iz reda eksperata, diplomatoskog kora, Akademske zajednice i predstavnici organizacija civilnog društva i drugi. Kroz aktivno učešće mladi u Tuzli su dali konkretne prijedloge i mišljenja koji su u vezi sa 14 ključnih prioriteta te na taj način započeli rad na izradi inicijative, koji će nastaviti mladi iz Brčkog u martu.

Sljedeća Akademija održaće se u Brčkom  u martu, a tu ćemo takođe okupiti mlade koji su predstavnici studenata, političkih partija i aktivisti sa područja regije Brčko distrikta i šire.
Sve ovo će rezultirati izradom dokumenta mišljenja mladih o ključnim preporukama za ulazak BiH u EU. Na završnom dijelu Akademije u Sarajevu uputićemo inicijativu prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja će  reflektovati stavove i mišljenja mladih u BiH po pitanju ulaska BiH u EU.

Učesnici su takođe imali priliku  govoriti na platformi slobode govora T.A.L.K.S. te na taj način iznijeti svoje mišljenje koje će biti dostupno široj javnosti.

Mišljenja mladih će da vrijede

Prvi modul Akademije  “EUS4BIH” održan je u Banjoj Luci u periodu od 17. do 20. novembra 2022. Godine. Akademiju su organizovali Mreža M.O.C.A.R.T. Republike Srpske i Perpetuumova Akademija za političke lidere/ke.

Tema Akademije  je prikupljanje stavova i mišljenja u vezi sa 14 ključnih prioriteta. Na ovom modulu okupili smo 21 učesnika koji su predstavnici studenata i predstavnici podmladaka 6 političkih partija. Svi oni dolaze iz 14 gradova i opština banjalučke regije i šire.

Učesnici su imali priliku slušati predavanje 11 predavača koji su bili iz reda: Akademske zajednice, eksperata, diplomatoskog kora, EU delegacije u BiH, predstavnici organizacija civilnog društva i drugi. Kroz aktivno učešće mladi u Banjoj Luci su dali konkretne prijedloge i mišljenja koji su u vezi sa 14 ključnih prioriteta te na taj način započeli rad na izradi inicijative, koji će nastaviti mladi iz Tuzle u decembru.

Sljedeća Akademija održaće se u Tuzli polovinom decembra, a tu ćemo takođe okupiti mlade koji su predstavnici studenata, političkih partija i aktiviste sa područja tuzlanske regije i šire. Nakon toga nas očekuje Akademija u Brčkom.
Sve ovo će rezultirati izradom dokumenta mišljenja mladih o ključnim preporukama za ulazak BiH u EU. Na završnom dijelu Akademije u Sarajevu uputićemo inicijativu prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koja će  reflektovati stavove i mišljenja mladih u BiH po pitanju ulaska BiH u EU.

Učesnici su takođe imali priliku  govoriti na platformi slobode govora T.A.L.K.S. te na taj način iznijeti svoje mišljenje koje će biti dostupno široj javnosti.

Ovaj projekat je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država

Transparentno i održivo

U okviru projekta „Transparentno i održivo“ održali smo dvodnevni sastanak članica Mreže Omladinskih Centara za Animaciju Razvoj i Trening Republike Srpske (Mreže M.O.C.A.R.T.)

Na ovom sastanku sa članicama Mreže razgovarali smo o trenutnoj situaciji u njihovim zajednicama kada je raspodjela javnih sredstava za podršku mladima u pitanju. Govorili smo o tome koliko je čitav taj proces raspodjele  javnih sredstava, kao i implementacije aktivnosti i samog izvještavanja transparentan i dostupan široj javnosti, ali i samim organizacijama koje djeluju unutar tih zajednica.

Na ovom sastanku usaglašeno je da bi kompletan ovaj proces trebalo da bude mnogo transparentniji u većini lokalnih zajednica kao i da postoje mnogobrojni nedostaci kada su podaci koji se plasiraju javnosti u pitanju.

Nakon sastanka, očekuju nas posjete lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj te razgovor sa nadležnima po pitanju podrške mladima.

POZIV ZA UČEŠĆE – TUZLA I TUZLANSKA REGIJA

MREŽA M.O.C.A.R.T. I PERPETUUMOVA AKADEMIJA ZA POLITIČKE LIDERE/KE U BIH POZIVAJU:

 • Mlade ljude – studente i podmladak političkih partija (18-30 godina starosti)
 • Da se edukuju, diskutuju i daju svoje mišljenje o KLJUČNIM PREPORUKAMA ZA PRISTUPANJE BiH EVROPSKOJ UNIJI – kad ako ne sad…
 • Da se prijave do ponedjeljka, 5.12.2022.godine do 17.00 časova
 • Prijavljuju se mladi iz regije Tuzla (Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Teočak, Gračanica, Doboj Istok, Doboj Jug, Zvornik, Olovo, Kladanj, Tešanj, Vlasenica, Milići, Bratunac, Srebrenica, Kalesija, Šekovići, Han Pijesak, Maglaj i Zavidovići…)
 • Ovaj put u tuzlanskoj regiji a ubrzo i u drugim regijama u BiH

Semianar je 15-18.decembra 2022. godine u Tuzli!


Prednost
 imaju kandidati koji do sada nisu učestvovali na Akademiji za političke lidere/ke u BiH

Konktakt za prijavu i više informacija:

Prijave slati putem e-maila[email protected]

Prijava podrazumijeva:

 1. Biografija
 2. Motivaciono pismo za učešće u programu.

Kontakt za više informacija:

065/836-660

051/303-310

10 najaktivnijih kandidata biće pozvani na proljeće 2023. u Sarajevo da predstave svoje mišljenje i razgovaraju sa parlamentarcima i drugim donosiocima odluka!

Sve troškove seminara snosi organizator.

Позив за пријаву

„Perpetuum mobile – Институт за развој младих и заједнице“ Бања Лука

објављује

Позив за пријаву

(сва терминологија која се односи на позицију и персоналитет подразумијева оба пола)

Позиција: Сарадник на пројекту или Пројект координатор

Врста ангажмана: Рад на пројекту, Уговор о раду на одређено, са пробним радом

Пробни рад подразумијева увођење сарадника у посао и праћење компетенција и ефикасности у раду.

Радни задаци:

 • Планирање, организација и реализација пројектних активности са великим бројем учесника.
 • Рад на развоју програма семинара, конференције и едукација. 
 • Праћење реализације пројектних активности.
 • Препознавање и рјешавање препознатих проблема у реализацији пројектних активности.
 • Извјештавање о постигнутим резултатима рада.
 • осмишљавање иновативних елемената пројектних активности.

Профил сарадника:

 • Пожељно искуство на пројектима и програмима непрофитног, невладиног сектора,
 • Познавање енглеског језика (могућност комуницирања, читања и писања),
 • Познавање MS Office пакета,
 • Преферирано млада особа, од 24 до 30 година старости (не нужно),
 • Изврсне организацијске и комуникацијске способности.

Локација: Бања Лука

Датум објаве: 4.11.2022.

Трајање огласа: 14 дана (истиче 18.11.2022. у 12:00ч)

Пријаве слати на емаил адресу: [email protected]

У пријави доставити:

 1. Актуелан CV са релевантним подацима у вези са огласом, са најмање двије референце претходних послодаваца или представника организација у којима је кандидат био ангажован;
 2. Мотивационо писмо до једне странице А4 текста, фонт 12, проред 1.25.