U okviru projekta „Tackling divisive narratives in politics“, podržanom od strane Westminster fondacije za demokratiju, održan je drugi trening gdje smo pozvali istaknute političke aktere sa područja regije Tuzla.

Na dvodnevnom treningu održanom u Termama Ozren u Petrovu, razgovarali smo o predrasudama, stereotipima, društvenom izražaju te pojmovnom određenju govora mržnje i značaja reagovanja. Drugi dan treninga posvetili smo zakonskom određenju i institucionalnom okviru govora mržnje.

Ovim treningom facilitirala je prof. dr Marija Lučić – Ćatić, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Poziv za učešće upućen je istaknutim političkim akterima u svojim lokalnim zajednicama na području regije Tuzla, a na treningu su nam se pridružili predstavnici SDP-a, SDA, NES-a, PDA, NIP-a, Naše stranke, DF-a, SNSD-a i SDS-a. Na ovom modulu učestvovali su predstavnici političkih partija koji nose istaknute funkcije na lokalnom nivou kao što su: predsjednici skupština opština/općinskih vijeća, odbornici/vijećnici, predsjednici opštinskih odbora političkih partija i članovi glavnih odbora političkih partija.

U Banjoj Luci smo započeli zajedničku borbu protiv govora mržnje narativa podjela i zapaljive retorike sa akcentom na politički diskurs u Bosni i Hercegovini, usaglasili smo se da ovo treba da bude zajednička borba svih nas u kojoj svaki pojedinac treba da pruži svoj maksimalan doprinos, a ovu borbu smo nastavili sa istaknutim političkim akterima sa područja tuzlanske regije, a u narednom periodu nas očekuje i saradnja sa istaknutim političkim akterima sa područja mostarske regije.

Zajedničkom borbom protiv govora mržnje, narativa podjela i zapaljive retorike u Bosni i Hercegovini