Prvi modul Akademije za političke lidere/ke u BiH uspješno je realizovan u Banjoj Luci od 6. do 9. septembra. Na akademiji je učestvovalo 20 mladih političara kojima se pridružilo 10 studenata Univerziteta u Banjoj Luci.
Akademiju su svečano otvorili Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i Ilija Trninić, direktor Instituta „Perpetuum mobile“.

Prvi dan Akademije o važnosti aktivizma kod mladih govorio je prof dr. Đorđe Vuković.

Aktivnosti drugog dana otpočeo je Nj.E. Igor Davidović koji je sa akademcima podijelio svoje tajne pregovaranja i iskustva u EU procesima. Nakon toga, Danijela Ćapin, načelnica odjeljenja za Omladinsku politiku u Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi RS i Danijela Mijić, viša stručnjakinja za međunarodnu saradnju u Ministarstvu govorile su o omladinskoj politici i njenom putu od dokumenta do realizacije. Koliku važnost mladi imaju u preduzetništvu, ali i o problemu nezaposlenih, sa učesnicima je razgovarao prof. dr Saša Petković, expert za preduzetništvo. I za kraj dana, akademcima se pridružio prof. dr Miloš Šolaja i govorio im o političkim partijama i njihovim orijentacijama.

Treći dan akademije otvorio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ i nekadašnji član Centralne izborne komisije, koji je akademcima govorio o radu Koalicije, ali i o važnosti uloge koju nestranački posmatrači imaju u izbornom procesu. Nakon tog zanimljivog izlaganja, otpočeta je cjelodnevna planska igra simulacije građenja koalicija nakon izbora i pregovaranje. Tu, učesnici su imali priliku predstavljati imaginarne partije koje su im dodjeljene i iz prve ruke vidjeti kako se sklapa vlast, s nadom da će jednog dana ono naučeno primjeniti i u praksi.

Nekadašnji akademac, a danas alumnista i naš predavač, mr Nikola Kužet otvorio je završni dan prvog modula i govorio o svojim iskustvima pri pohađanju Akademije, ali i T.A.L.K.S. metodologiji koju primjenjujemo. Vještinama pregovaranja, prof. dr Srđan Dušanić, zaokružio je naporan rad akademaca u ova četiri dana i okončao prvi modul Akademije.

Polaznike u narednim mjesecima očekuju još 3 modula na kojima će obrađivati teme iz dnevne politike, ali i političke teorije, koje su od presudne važnosti u njihovom angažmanu.

„PERPETUUM MOBILE – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka provodi program „Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji, u kontinuitetu, traje od 2007. godine i ima za cilj da osposobi mlade lidere/ke političkih partija i da podrži novu generaciju političara/ki koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini. Program se realizuje uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Više fotografija pogledajte u našem facebook albumu.

Završen prvi modul Akademije za političke lidere/ke u BiH
Tagged on: